niedziela, 9 listopada 2014

Roladki schabowe


Niedzielny obiad wcale nie musi kojarzyć się z nudnym schabowym. Można podać go w trochę innej wersji - zawijany z dodatkami w środku. Tak przyrządzone roladki schabowe stanowią niebanalną mieszankę smaków. Ten prosty przepis znalazłam na odwrocie opakowania z przyprawą do mięsa wieprzowego.

SKŁADNIKI

5 kotletów schabowych
1 ogórek konserwowy
½ czerwonej papryki
½ cebuli
4 łyżeczki przyprawy do mięsa wieprzowego
wykałaczki
olej

Kotlety dokładnie rozbić i natrzeć przyprawą. Ogórek, paprykę i cebulę posiekać i wszystko razem wymieszać. Na każdy kotlet nałożyć łyżkę warzyw. Zawinąć mięso i spiąć wykałaczką. Krótko obsmażyć na patelni a następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego. Podlać tłuszczykiem z patelni i kilkoma łyżkami wody. Przykryć naczynie* i zapiekać 25 minut w temperaturze 200°C.

*Jeśli nie mamy przykrywki do naczynia, można użyć folii aluminiowej szczelnie nakrywając matową stroną na zewnątrz.

Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz