niedziela, 20 września 2015

Leczo


Sezon przygotowywania przetworów w pełni więc dziś prezentuje najlepszy przepis mojej mamy na leczo. Gęste i pełne przepysznych warzyw. Zimą wystarczy dorzucić pokrojonej kiełbasy, podgrzać i gotowe. Niebo w gębie :)

SKŁADNIKI (na ok. 5 litrowych słoików)
2 kg papryki zielonej lub czerwonej
2 kg pomidorów
1 kg cukinii (można pominąć)
1 kg cebuli
3 łyżki cukru
1/4 szklanki oleju słonecznikowego
sól

 Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w ćwiartki. Paprykę oczyścić z nasion, umyć i pokroić w szerokie paski. Cebulę obrać i pokroić w plastry. Cukinię umyć, usunąć nasiona i pokroić w kostkę. W rondlu rozgrzać olej, włożyć cebulę a gdy się zeszkli dodać pomidory, paprykę i cukinię. Po 10 minutach doprawić solą i cukrem i gotować jeszcze przez chwilę. Gorące leczo nakładać do wyparzonych słoików i zakręcić. Pasteryzować 30-40 min.