piątek, 30 stycznia 2015
Chrupiące faworki
Nie wyobrażamy sobie tłustego czwartku bez pączków i faworków. Dziś zamieszczam jeden z najlepszych przepisów na faworki. Są niezwykle chrupiące i smaczne. Warto zrobić je samemu w domu, są zdrowsze, smaczniejsze i na pewno tańsze niż ze sklepu.
SKŁADNIKI
300 g mąki
5-6 żółtek
3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%
łyżka spirytusu
szczypta soli
tłuszcz do smażenia
cukier puder
Mąkę przesiać do miski, dodać żółtka, spirytus, sól oraz śmietanę. Zagniatać ciasto ok 10 min do uzyskania jednolitej konsystencji (jeśli będzie zbyt twarde należy dodać śmietany). Następnie owinąć ciasto folią spożywczą i wybijać np. wałkiem lub uderzać o blat, aż stanie się miękkie. Pozostawić na godzinę w temperaturze pokojowej a następnie podzielić na 3 części. Każdą część rozwałkować na bardzo cienki placek a następnie, za pomocą radełka bądź noża, pokroić wzdłuż na paski szerokości ok 2 cm i długości wedle upodobań, np. 10-15 cm. Po środku każdego paska zrobić nacięcie i przełożyć koniec przez otwór w środku. Smażyć małymi partiami (3-4 szt.) na głębokim tłuszczu (smalcu lub oleju) po kilka sekund z każdej strony. Wyjąć na papierowy ręcznik aby wchłonął nadmiar tłuszczu. Ostudzone oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Mniam, wyglądają pięknie a smakują na pewno jeszcze lepiej :)
OdpowiedzUsuńŚliczne, mniam mniam :)
OdpowiedzUsuńsą pyszne,wiele razy robiłam-wychodzą jak na obrazku
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuń