piątek, 30 stycznia 2015

Chrupiące faworki


Nie wyobrażamy sobie tłustego czwartku bez pączków i faworków. Dziś zamieszczam jeden z najlepszych przepisów na faworki. Są niezwykle chrupiące i smaczne. Warto zrobić je samemu w domu, są zdrowsze, smaczniejsze i na pewno tańsze niż ze sklepu. 

SKŁADNIKI

300 g mąki
5-6 żółtek
3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%
łyżka spirytusu
szczypta soli

tłuszcz do smażenia
cukier puder

Mąkę przesiać do miski, dodać żółtka, spirytus, sól oraz śmietanę. Zagniatać ciasto ok 10 min do uzyskania jednolitej konsystencji (jeśli będzie zbyt twarde należy dodać śmietany). Następnie owinąć ciasto folią spożywczą i wybijać np. wałkiem lub uderzać o blat, aż stanie się miękkie. Pozostawić na godzinę w temperaturze pokojowej a następnie podzielić na 3 części. Każdą część rozwałkować na bardzo cienki placek a następnie, za pomocą radełka bądź noża, pokroić wzdłuż na paski szerokości ok 2 cm i długości wedle upodobań, np. 10-15 cm. Po środku każdego paska zrobić nacięcie i przełożyć koniec przez otwór w środku. Smażyć małymi partiami (3-4 szt.) na głębokim tłuszczu (smalcu lub oleju) po kilka sekund z każdej strony. Wyjąć na papierowy ręcznik aby wchłonął nadmiar tłuszczu. Ostudzone oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego :)



4 komentarze:

  1. Mniam, wyglądają pięknie a smakują na pewno jeszcze lepiej :)

    OdpowiedzUsuń
  2. są pyszne,wiele razy robiłam-wychodzą jak na obrazku

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń