niedziela, 3 września 2017

Szarlotka 'Apple Pie'


Wyjątkowo smaczny amerykański apple pie, zdecydowanie najlepszy jaki jadłam. Z niezwykłym ciastem bez dodatku masła oraz dużą ilością jabłek doprawionych cynamonem i gałką muszkatołową. Spód ciasta jest niezwykle prosty w przygotowaniu a smakuje rewelacyjnie. Ciasto podane na ciepło z lodami waniliowymi to po prostu niebo w gębie. Co prawda nie wiem jak smakuje takie ciasto w Stanach, ale wierzę, że właśnie tak jak z tego przepisu. Receptura pochodzi z kanału Jenny Can Cook.

SKŁADNIKI

Ciasto:
330 g mąki
2 łyżki cukru
1/2 łyżeczki soli
120 ml mleka
120 ml oleju

Nadzienie:
1,3 kg jabłek
3/4 szklanki cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
3 łyżki mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:
1 łyżka mleka
1 łyżka cukru

Mąkę, cukier i sól wymieszać w misce. Mleko połączyć z olejem a następnie wlać do suchych składników. Całość wstępnie wymieszać widelcem a następnie wyrobić w rękach formując kulę. Wyrobione ciasto podzielić na dwie części z czego jedna powinna być nieznacznie większa. Każdemu z kawałków nadać kształt dysku o średnicy ok 15 cm. Większy placek przełożyć pomiędzy papier do pieczenia i cienko rozwałkować a następnie włożyć na spód blaszki. Tak przygotowane ciasto wstawić do lodówki na czas przygotowywania nadzienia.
Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i podzielić na ćwiartki a następnie każdą ćwiartkę na kolejne 2-3 części. Cukier, cynamon, gałkę muszkatołowa i mąkę ziemniaczaną połączyć ze sobą a następnie wsypać do jabłek i dokładnie wymieszać. Tak przygotowane jabłka wyłożyć na spód ciasta.
Mniejszy kawałek ciasta rozwałkować pomiędzy arkuszami papieru do pieczenia i przykryć nim jabłka. Brzegi dobrze skleić ze sobą. Na wierzchu pędzelkiem nanieść mleko z cukrem oraz zrobić niewielkie nacięcia nożem aby powstająca para miała ujście. Piec w temperaturze 205°C przez 50 min.  Smacznego :)




2 komentarze:

  1. Z pół roku już takiej szarlotki nie jadłam, trzeba to koniecznie zmienić :P

    OdpowiedzUsuń