piątek, 31 października 2014

Kotlety z brokułów



Kotlety z brokułów to świetna alternatywa dla zwykłych mielonych, poza tym to prawdziwa bomba witaminowa. Kluczem ich niezwykłego smaku są odpowiednie proporcje przypraw, dlatego podczas ich robienia masę trzeba kilkukrotnie spróbować. Intensywny zielony kolor oraz złocista chrupiąca skorupką sprawiają, że można się najeść samym patrzeniem na nie :) 

SKŁADNIKI
(na 15 szt)

2 brokuły
1 jajko
1 cebula
10 dag sera feta
2 łyżki kaszki kukurydzianej + do obtoczenia
1 pęczek kopru
sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Brokuły umyć i gotować 8 minut w osolonej wodzie, a następnie rozgnieść (nie za mocno, mogą zostać małe różyczki) i ostudzić. Dodać jajko i pokruszony ser feta. Cebulę obrać, umyć i posiekać. Koper umyć i posiekać. Dodać do brokułów cebulę, koper oraz 2 łyżki kaszki kukurydzianej i przyprawić. Formować kotlety, obtaczać w pozostałej kaszce i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Podawać z ryżem.

Smacznego :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz