piątek, 4 grudnia 2015

Leśny Mech

 

Ciasto Mech, Leśny Mech, Mechowiec lub Leśne Runo, na pewno spotkaliście się z którąś z tych nazw, ja znam je jako Leśny Mech. Ciasto ma piękny zielony kolor, który zawdzięcza sporej ilości szpinaku, nie czuć go jednak w smaku i spokojnie zje je nawet osoba, która nie przepada za szpinakiem :) Ciasto nie jest zbyt słodkie, smaku nadaje mu bita śmietana z dodatkiem galaretki, np agrestowej. Zdecydowanie warto je upiec, nie tylko ze względu na przepiękny wygląd. 
Przepis pochodzi od Doroty.

SKŁADNIKI

Ciasto
300 g szpinaku (świeży lub mrożony, najlepiej rozdrobniony)
1 i 2/3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru (można dać trochę mniej)
2 jajka
1 szklanka oleju 
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Krem
500 ml śmietany kremówki 30-36%
1 lub 2 galaretki agrestowe rozpuszczone w 1/3 szklanki gorącej wody

Dodatkowo
Nasionka granatu do dekoracji (można też użyć innych owoców np. jagody, borówki, jeżyny, maliny)

Całe jajka utrzeć porządnie razem z cukrem w mikserze a następnie, cały czas miksując, dolewać stopniowo olej. Teraz dodać wanilię oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenie i wymieszać na najniższych obrotach miksera. Do tak powstałej masy dodawać odciśnięty szpinak i dalej mieszać powoli mikserem lub łyżką. Gdy ciasto będzie już jednolite przelać je do blaszki o wymiarach 23-24 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp 180 C na 50 min. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem. Wyjąć z piekarnika i zostawić w blaszce do całkowitego wystygnięcia. Gdy ciasto będzie już wystudzone, wyjąć z blaszki i odkroić wierzch (ok 1/3 wysokości) a następnie pokruszyć go palcami na drobne kawałki.
Mocno schłodzoną kremówkę ubić w mikserze, pod koniec dodając tężejącą galaretkę. Całą masę wyłożyć na ciasto (spód można nasączyć likierem, np. pomarańczowym), rozprowadzić i posypać pokruszonym wierzchem. Udekorować i wstawić do lodówki na ok godzinę do stężenia.

Smacznego :)





3 komentarze:

  1. Super przepis!
    Zapraszam do mnie :-)
    http://www.mecooks.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda po prostu cu-dow-nie! To ciasto, które na pewno jest przepyszne, a przy okazji przyciąga uwagę nietypowym wyglądem. Jak dla mnie bomba!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda wyśmienicie! Istne arcydzieło :-) Muszę spróbować jak najszybciej. Pozdrawiam i gratuluję

    OdpowiedzUsuń