Chyba większości z nasz te szyszki kojarzą się z dzieciństwem. Niegdyś były bardzo popularnym deserem, dziś trochę zapomnianym. Postanowiłam je przypomnieć ponieważ bardzo szybko je się przygotowuje i smakują naprawdę dobrze. Przepis pochodzi z książki "Pyszne na słodko" Ani Starmach.
SKŁADNIKI
300 g masy kajmakowej
200 g gorzkiej czekolady
200 g mlecznej czekolady
2 łyżki gorzkiego kakao
150 g ryżu preparowanego
Czekoladę łamiemy na małe kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Masę kajmakową podgrzewamy na małym ogniu, dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. Rozpuszczoną czekoladę łączymy z masą krówkową. Ryż wsypujemy do dużej miski, łączymy z masą czekoladowo-kajmakową i dokładnie mieszamy. W osobnej miseczce z wodą moczymy ręce a następnie lepimy z masy małe szyszki i układamy je na talerzu. Szyszki wstawiamy do lodówki aby czekolada stężała.
Smacznego :)
Wow, bardzo interesujące :D Nigdy bym na to sama nie wpadła, dziękuje ;P
OdpowiedzUsuń