Bombki choinkowe to małe kokosowe kulki przypominające śnieżki. Są bardzo szybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne. Przypadną do gustu nie tylko wielbicielom kokosa. To wiórki kokosowe połączone ze skondensowanym, słodkim mlekiem, mrożonymi, kwaśnymi wiśniami z delikatną nutą skórki cytrynowej. Niezwykłe połączenie smaków z pewnością zapadnie w pamięci jako świąteczny przysmak. Przepis oryginalnie pochodzi z książki "4 Ingredients".
SKŁADNIKI
(na ok. 40 sztuk)
400 g skondensowanego słodzonego mleka
4 szklanki wiórków kokosowych
skórka starta z jednej cytryny
100 g mrożonych wiśni, pokrojonych
Połączyć wiórki , mleko i skórkę z cytryny w misce i wymieszać. Dodać pokrojone wiśnie i wymieszać do momentu, aż całość nabierze lekko różowego koloru. Używając łyżeczki formować nieduże kulki. Na blasze wyłożonej papierem układać kulki w odstępach ok 3 cm od siebie. Piec przez 12-15 minut w temperaturze 180°C (160°C termoobieg). W połowie pieczenie przełożyć blachę na drugą stronę. Kulki powinny być lekko brązowe. Ostudzić na blasze.
Smacznego :)
jakie cudne słodkości!
OdpowiedzUsuń