SKŁADNIKI
Ciasto:
6 jajek
3 łyżki mąki krupczatki
3 łyżki cukru
1,5 łyżki kakao
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
450 ml mleka + 5 łyżek
op. budyniu śmietankowego
op. cukru waniliowego
5 łyżek cukru
2 rozkłócone żółtka
100 g mielonych orzechów włoskich + do posypania ciasta
250 g masła
Oraz: 2-3 banany
Białka oddzielić od żółtek, z białek i cukru ubić pianę. Stopniowo dodawać żółtka a następnie wsypać mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać łopatka. Wylać do formy o wymiarach 42x30 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piec 20-25 min. w 180°C. Wyłożyć ciasto na wilgotną ściereczkę i razem z nią zrolować je.
Budyń ugotować na mleku z cukrem, dodać żółtka i dokładnie wymieszać. Orzechy sparzyć w 5 łyżkach przegotowanego mleka. Przestudzony budyń utrzeć z masłem a następnie dodać orzechy z mlekiem.
Placek rozłożyć, na niego nałożyć porcję masy, zostawiając ok. 4 łyżki do posmarowania wierzchu.
Na mniej więcej 1/3 szerokości placka ułożyć wzdłuż całe banany a następnie złożyć ciasto na pół. Wierzch posmarować pozostałą masą i posypać orzechami. Wstawić na jakiś czas do lodówki.
Smacznego :)
Jeszcze z tak zabawnym ciastem się nie spotkałam! Ślicznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńsuper pomysłowe ciacho:) chętnie skorzystam z przepisu;) zapraszam na tort ptysiowy z dwoma kremami:pozdrawiam
OdpowiedzUsuńhttp://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/10/tort-ptysiowy-z-jezynami-i-dwoma-kremami.html
bardzo dawno temu robiłam podobne ciasto o nazwie "oko bawoła" :D
OdpowiedzUsuńAleż wspaniale wygląda. Zapisałam sobie do wypróbowania.
OdpowiedzUsuń