sobota, 25 października 2014

Słodkie placki z dyni


Dynia - można by się zdziwić jak wiele potraw można z niej przyrządzić. Oprócz oczywiście powszechnie znanej zupy jest też cała inna masa możliwości. Poszperałam trochę w internecie i natrafiłam na wiele ciekawych propozycji. Można zrobić np. pure z dyni, dyniową masę do ciasta albo słodkie placki z dyni. Te ostatnie faktycznie są przepyszne, delikatne w smaku, dosłownie rozpływają się w ustach. Na prawdę warto wypróbować, oto przepis.

SKŁADNIKI

1 kg dyni
60 g masła
1,5 szklanka mąki
4 jajka
2 czubate łyżki cukru pudru
pół łyżeczki sody
szczypta soli

Dynię* obrać, usunąć nasiona, umyć i zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Białka oddzielić od żółtek, dodać odrobinę soli i ubić na sztywną pianę. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę dodając stopniowo po jednym żółtku a następnie połączyć z dynią, mąką i sodą. Na samym końcu dodać ubitą pianę i delikatnie wymieszać. Jeśli masa będzie zbyt rzadka, można dodać mąki. Smażyć na malej ilości oleju formując cienkie placki**.
Można je podawać z cukrem, Golden syropem, bitą śmietaną lub dżemem.

*Dynia powinna mieć temperaturę pokojową.
**Cieńsze placki lepiej się smaży, grubsze mogą się lekko rozpadać.

Smacznego :)




2 komentarze: