czwartek, 30 października 2014

Kluski z płatków owsianych z warzywami


Kluski z płatków owsianych to bardzo stara potrawa wywodząca się z XVI wieku. Płatki owsiane niegdyś były uznawane za pożywienie dla ubogich, jednak dziś wcale nie muszą być za takie uważane. Są niezwykle pożywne i mają różnorodne zastosowanie w kuchni. Kluski z płatków owsianych można podawać jako dodatek do różnych dań np. z mlekiem jako zupę mleczną, z jogurtem, owocami lub warzywami. Ja prezentuję wersję z podsmażanymi warzywami. Niezwykle proste w wykonaniu a jakże smaczne i niedrogie danie.

SKŁADNIKI

2 szklanki płatków owsianych
500 ml mleka
2 jajka
3-4 łyżki mąki
2 marchwie
3 łodygi selera naciowego
2 pory (białe części)
2 łyżki oleju
1 łyżka sezamu
2 łyżki sosu sojowego
sól, pieprz, chili

Mleko zagotować, zdjąć z ognia, dodać płatki owsiane i wymieszać. Odstawić by płatki spęczniały i ostygły. Dodać jajka, mąkę oraz szczyptę soli i wymieszać. Na wrzącą osoloną wodę wkładać mokrą łyżeczką porcje masy. Gotować kluski do wypłynięcia, odcedzić i przelać zimną wodą.
Marchew obrać, wszystkie warzywa umyć i pokroić w cienkie paski. Podsmażyć je na mocno rozgrzanym oleju, cały czas mieszając. Przyprawić, wlać sos sojowy i wymieszać. Podawać na kluskach. Potrawę posypać sezamem.

Smacznego :)




3 komentarze: