piątek, 24 października 2014

Zapiekanka ziemniaczano-rybna


Piątkowy obiad od zawsze kojarzył mi się z postnym jedzeniem. Odkąd pamiętam, w domu Mama i Babcia zawsze robiły postne posiłki w ten dzień. Dotrzymując tej tradycji, dziś przyrządzam rybę, ale w trochę inny sposób. Zapiekanka ziemniaczano-rybna to bardzo dobry wybór na urozmaicenie rybnego menu. Bardzo pożywne i sycące danie.


SKŁADNIKI

1 kg ziemniaków
700 g filetów rybnych
2 pory (białe części)
1,5 szklanki śmietany 22%
2 jajka
100 g sera żółtego (startego)
pół pęczku koperku
sól, pieprz, papryka słodka, gałka muszkatołowa


Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w plasterki, obsmażyć na patelni i przyprawić solą oraz pieprzem. Koper umyć i posiekać. Śmietanę, jajko, koper, 1/3 sera i przyprawy wymieszać. Rybę umyć i osuszyć. Por umyć i pokroić w plasterki. W naczyniu żaroodpornym na spód ułożyć połowę ziemniaków, rybę, pory i na koniec resztę ziemniaków. Każdą warstwę polać sosem i posypać serem. Na koniec wylać resztę sosu i posypać startym serem.

Zapiekać 40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C (bez termoobiegu).

Smacznego :)








3 komentarze:

  1. uwielbiam zapiekanki z ziemniakami ale takiego polączenia jeszcze nie probowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda to super. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie miałam chyba jeszcze okazji aby jeść w takim połączeniu rybę oraz ziemniaki. W sumie przepis wygląda na całkiem fajny więc myślę, że będę musiała go spróbować. Ja również jestem bardzo zadowolona z przepisu łososiowego carpaccio https://mowisalmon.pl/przepisy/lososiowe-carpaccio-kolorowe/ które niedawno udało mi się znaleźć z przepisem.

    OdpowiedzUsuń