Piątkowy obiad od zawsze kojarzył mi się z postnym jedzeniem. Odkąd pamiętam, w domu Mama i Babcia zawsze robiły postne posiłki w ten dzień. Dotrzymując tej tradycji, dziś przyrządzam rybę, ale w trochę inny sposób. Zapiekanka ziemniaczano-rybna to bardzo dobry wybór na urozmaicenie rybnego menu. Bardzo pożywne i sycące danie.
SKŁADNIKI
1 kg ziemniaków
700 g filetów rybnych
2 pory (białe części)
1,5 szklanki śmietany 22%
2 jajka
100 g sera żółtego (startego)
pół pęczku koperku
sól, pieprz, papryka słodka, gałka muszkatołowa
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w plasterki, obsmażyć na patelni i przyprawić solą oraz pieprzem. Koper umyć i posiekać. Śmietanę, jajko, koper, 1/3 sera i przyprawy wymieszać. Rybę umyć i osuszyć. Por umyć i pokroić w plasterki. W naczyniu żaroodpornym na spód ułożyć połowę ziemniaków, rybę, pory i na koniec resztę ziemniaków. Każdą warstwę polać sosem i posypać serem. Na koniec wylać resztę sosu i posypać startym serem.
Zapiekać 40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C (bez termoobiegu).
Smacznego :)
uwielbiam zapiekanki z ziemniakami ale takiego polączenia jeszcze nie probowałam :)
OdpowiedzUsuńWygląda to super. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńNie miałam chyba jeszcze okazji aby jeść w takim połączeniu rybę oraz ziemniaki. W sumie przepis wygląda na całkiem fajny więc myślę, że będę musiała go spróbować. Ja również jestem bardzo zadowolona z przepisu łososiowego carpaccio https://mowisalmon.pl/przepisy/lososiowe-carpaccio-kolorowe/ które niedawno udało mi się znaleźć z przepisem.
OdpowiedzUsuń