Wypróbowałam wiele przepisów na ciasto na pizze ale ten jest według mnie najlepszy. Świetne ciasto z najprostszych składników naprawdę warte polecenia. Smakuje jak z najlepszych pizzerii. Przepis zaczerpnięty z bloga Kocham gotować.
SKŁADNIKI
(na 2 duże pizze)
500 g mąki tortowej (typ 450)
30 g drożdży świeżych lub 10 g suszonych (2,5 łyżeczki)
250 ml ciepłej wody
1 łyżeczka cukru
2 łyżki oliwy z oliwek
1,5 łyżeczki soli
Mąkę przesiać, wlać oliwę. Drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłej wody z dodatkiem cukru i mąki. Dokładnie wymieszać i zostawić na 5 minut w ciepłym miejscu. Po tym czasie zaczyn dodać do mąki. Wlać wodę pozostawiając niewielką ilość do rozpuszczenia soli. Delikatnie wyrobić składniki. Sól rozpuścić w pozostałej ilości wody i dodać do ciasta. Teraz dobrze wyrobić ciasto, zagniatając przez 5-7 minut. Uformować kulę i pozostawić pod przykryciem w ciepłym miejscu przez ok 2 godziny. Gdy ciasto wyrośnie podzielić na pół, uformować palcami lub rozwałkować na cienki placek.
Nałożyć sos pomidorowy oraz ulubione składniki. Pizza powinna piec się w piekarniku nagrzanym do 210°C przez 20-25 min.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz