środa, 22 października 2014

Jajka w pomidorach



To niezwykle smaczna, prosta w wykonaniu i zarazem oryginalna potrawa, znakomita na śniadanie ale nie tylko. Jest kilka wersji jej przyrządzania, można zmieniać przyprawy, proporcje lub dodatki. Ja po raz pierwszy natknęłam się na ten przepis w książce Nigelli Lawson Nigellissima. Ona używa pomidorów z puszki ja jednak wolę świeże, przyprawione aromatycznym oregano.  Przepis, który tu prezentuje pochodzi od niezawodnej Kwestii smaku

SKŁADNIKI

2 pomidory
1 łyżka masła lub oliwy
1 ząbek czosnku
2 jajka
sól, pieprz, suszone oregano, chili
świeża bazylia

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Na niedużej patelni rozgrzać masło lub oliwę, wrzucić drobno posiekany czosnek i podsmażać przez chwilę. Następnie dodać pomidory i przyprawy, smażyć przez kilka minut (jeśli pomidory będą zbyt kwaśne można dodać odrobinę cukru). Zrobić wgłębienia w pomidorach i wbić w ich miejsca jajka, posypać solą i pieprzem. Dusić pod przykryciem przez parę minut aż białka się zetną (ok. 3 min.). Posypać pociętą bazylią.

Podawać z grzankami, chlebem lub bagietką.

Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz