piątek, 21 listopada 2014

Śnieżna kula


Wczoraj spadł pierwszy śnieg, co prawda do dziś nie ma już po nim śladu, jednak u mnie w kuchni pojawiła się śnieżna kula. Domyślam się, że zniknie tak szybko jak ten wczorajszy śnieg. 
Śnieżna kula to bardzo szybkie w przygotowaniu ciasto-torcik, biszkopt z wiórkami kokosowymi przełożony warstwą dżemu wiśniowego oraz bitą śmietana, a wszystko oprószone wiórkami kokosowymi. Nic dodać nic ująć, tylko się zajadać. 
Przepis pochodzi z książki "Domowe wypieki".

SKŁADNIKI

Ciasto
125 g masła
125 g cukru*
1 opakowanie cukru waniliowego
4 jajka
100 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
60 g wiórków kokosowych
szczypta soli

Krem
500 ml śmietany kremówki
1 opakowanie cukru waniliowego

Oraz
6 łyżek dżemu wiśniowego**
30 g wiórków kokosowych
cukier puder

Masło, cukier, cukier waniliowy, 4 żółtka oraz szczyptę soli dokładnie zmiksować na jasny, gładki krem. Następnie zmniejszyć obroty miksera i stopniowo wsypywać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia oraz wiórkami kokosowymi.
Białka ubić na bardzo sztywną pianę i połączyć delikatnie z przygotowanym ciastem.
Przygotować tortownicę o średnicy 28 cm, natłuścić i obsypać bułką tartą. Nałożyć ciasto, równomiernie rozprowadzić. Wstawić na 30 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C.
Zaraz po upieczeniu ciasto wyjąć i ostudzić, a następnie przekroić na pół.
Śmietanę kremówkę ubijać mikserem przez 30 sekund a następnie wsypać cukier waniliowy i dalej ubijać, aż powstanie gęsty krem.
Dolną warstwę biszkoptu posmarować dżemem wiśniowym, a następnie rozsmarować połowę bitej śmietany. Przykryć drugą warstwą biszkoptu, znowu posmarować dżemem i całe ciasto (wierzch i boki) pokryć pozostałą bitą śmietaną. Obsypać wiórkami kokosowymi, a przed samym podaniem oprószyć delikatnie cukrem pudrem.

*Ciasto wychodzi dość słodkie więc ilość cukru można zmniejszyć.
**Najlepiej aby był to dżem domowej roboty lub taki z dużymi kawałkami wiśni.

Smacznego :)





1 komentarz: