poniedziałek, 3 listopada 2014

Domowe tortille


Banalnie prosty przepis na domowe tortille. Nie trzeba już więcej kupować tych gumiastych placków ze sklepu, lepiej zrobić samemu i sporo zaoszczędzić. Do tego smakują o wiele lepiej niż te kupne. Przepis znaleziony tu.

SKŁADNIKI
(na 8 sztuk)

2 szklanki mąki pszennej
160 ml gorącej wody
2 łyżki oleju
szczypta soli

Mąkę przesiać i połączyć z solą. Mieszając widelcem stopniowo dolewać gorącej wody. Na końcu dodać olej i wyrabiać ciasto przez około 5-7 min. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut aby odpoczęło. Ciasto podzielić na 8 równych części, uformować kulki i rozpłaszczyć w dłoniach a następnie rozwałkować na okrągłe placki*. Smażyć na suchej patelni z nieprzywierającą powłoką przez ok 30 sekund z jednej i drugiej strony. Tortilli nie można zbyt długo trzymać na patelni bo obeschnie i nie będzie jej można zwinąć.
Podawać z warzywami, mięsem, jajecznicą lub innymi dodatkami oraz sosami.

*Placki powinny mieć średnicę ok 1-2 cm większą nić średnica patelni, ponieważ podczas smażenia lekko się skurczą.

Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz