wtorek, 4 listopada 2014

Zapiekane tortille z kurczakiem


Ten przepis to świetny pomysł na to jak wykorzystać mięso pozostałe z gotowania np. rosołu. Prosty i niedrogi. Do tego najlepsze będą domowe tortille, ewentualnie można użyć też naleśników. Zapiekane tortille można podawać nie tylko na obiad ale też jako przekąskę.

SKŁADNIKI

500 g rozdrobnionego gotowanego mięsa
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 płaska łyżeczka mielonego kminku
pieprz cayenne (ilość wedle upodobań)
sól, pieprz
150 g utartego sera cheddar
2 łyżki oliwy z oliwek
16 tortilli

Cebulę obrać, umyć i posiekać w drobną kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. W rondelku rozgrzać oliwę i wrzucić cebulę oraz czosnek. Smażyć aż cebula będzie szklista. Dodać rozdrobnione mięso, kminek, pieprz cayenne oraz sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać i chwilę podsmażać (nie za długo aby mięso nie stało się zbyt suche). Zdjąć z ognia i przestudzić. Na placek tortilli nakładać porcję farszu, na wierzchu posypać łyżką startego sera i zwinąć w rulon. Włożyć do naczynia żaroodpornego szwem do dołu. Wstawić na 20 min. do piekarnika nagrzanego do 200°C.
Podawać gorące z ulubionym sosem do wyboru (salsa, guacamole lub kwaśną śmietaną).

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz