Połączenie
ciasta kakaowego z kokosem zawsze wypada dobrze. Do zrobienia tej tarty
zainspirowały mnie ciastka Hit o takim smaku. Przepis jest połączeniem trzech
innych receptur na tarty wraz z moimi małymi zmianami. Mocno kakaowy spód,
budyń z mleczka kokosowego i bita śmietana z wiórkami kokosowymi w rezultacie
dają pyszną tartę, która nie jest zbyt słodka i ciężka. To dzięki masie
budyniowej, do której nie wkręcałam masła oraz bitej śmietanie, która nie jest
za słodka.
SKŁADNIKI
Ciasto
160 g mąki
60 g cukru pudru
25 g kakao
1 jajko
100 g masła
Masa
puszka mleka kokosowego (400 ml)
1 op. budyniu waniliowego
100 g cukru
15 g mąki pszennej
1 jajko
łyżka masła
Ponadto
250 ml śmietany kremówki 30%
1 łyżka śnieżki
1 łyżka cukru pudru
pół szklanki wiórków kokosowych
Wszystkie składniki na ciasto połączyć ze sobą szybko zagniatając. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na pół godziny. Wyjąć i rozwałkować równomiernie (najlepiej na papierze do pieczenie). Przełożyć do formy tarty wysmarowanej masłem, dokładnie wylepić i ponakłuwać widelcem. Przykryć papierem i wsypana na niego obciążenie - fasolę lub ryż. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C i piec najpierw przez 10 minut a następnie usunąć papier i piec kolejne 20-25 minut. Wyjąć i wystudzić.
Wszystkie składniki na masę budyniową umieścić w rondelku i dokładnie wymieszać. Wstawić na ogień i cały czas mieszając zagotować. Gorącą masę od razu przełożyć na spód tarty a następnie wystudzić.
Zimną śmietanę ubijać mikserem razem z łyżką śnieżki, pod koniec dodać łyżkę cukru pudru a następnie wsypać wiórki kokosowe i wymieszać łyżką. Rozsmarować na wierzchu tarty i wstawić do schłodzenia na 2-3 godziny. Przechowywać w lodówce.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz