piątek, 14 listopada 2014

Makaron z cukinią


Kolejne świetne danie z udziałem makaronu, tym razem znalezione w książce "Nigellissima". Jak zwykle proste i smaczne. Zamiast cukinii wykorzystałam kabaczka, smakują praktycznie tak samo. Parmezan też standardowo zastąpiłam zwykłym, dobrze topiącym się, żółtym serem. Niezwykły posmak tej potrawie nadaje białe wino w którym dusi się cukinia. Całość może nie wygląda zbyt apetycznie za to smakuje naprawdę wyśmienicie. Myślę, że gdybym użyła parmezanu to byłoby jeszcze lepsze.

SKŁADNIKI

200 g dowolnego makaronu
500 g cukinii
1 nieduża cebula
pół pęczka natki pietruszki
2 łyżki oleju
2 ząbki czosnku
60 ml białego wytrawnego wina
70 g sera żółtego*
sól, pieprz
łyżka niesolonego masła

Na patelni rozgrzać olej i wrzucić zmiażdżony czosnek, podsmażyć go minutę a następnie wyjąć. Na tak przygotowany olej wrzucić posiekaną cebulę i smażyć na średnim ogniu przez 2 minuty cały czas mieszając. Wrzucić cukinię pokrojoną w grubą kostkę i smażyć kolejne 5 minut mieszając od czasu do czasu. Wlać wino, chwilę odparować a następnie wrzucić 2 łyżki posiekanej natki pietruszki oraz doprawić do smaku. Zmniejszyć płomień i dusić całość pod przykryciem przez 10 minut, aż cukinia będzie miękka. W międzyczasie ugotować makaron. Zanim go odcedzimy, nabrać kubek wody w której makaronu się gotował. Przełożyć odcedzony makaron z powrotem do garnka, dodać starty żółty ser i kilka łyżek wody z makaronu. Dokładnie wymieszać i ewentualnie dodać do smaku więcej sera, soli lub pieprzu. Na końcu połączyć makaron z cukinią oraz dodać łyżkę masła i pozostałą natką, jeszcze raz zamieszać. Makaron podawać w miseczkach posypany serem oraz udekorowany listkami natki pietruszki.

*Lub 3-4 łyżki startego parmezanu.

Smacznego :)

2 komentarze:

  1. Pyszne danie, szybkie i sycące, mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis jeszcze dziś można dodać do akcji Makarony Świata na zBLOGowanych i walczyć o nagrody w konkursie.

    OdpowiedzUsuń