wtorek, 18 listopada 2014

"Oczy carycy" z kremem cappuccino


Zbliżają się Święta więc razem z Mamą wypróbowujemy nowe ciasta jakie będziemy piekły na świąteczny stół. To ciasto już zapisuję jako do upieczenia. Jest dość pracochłonne a lista składników może odstraszać ale jest naprawdę bardzo smaczne. Biszkopt białkowo-kakaowy po upieczeniu wychodzi wysoki a białe fragmenty są naprawdę śnieżno białe. Do tego krem z cappuccino i biszkopciki nasączone kawą i likierem kawowym w połączeniu tworzą niezwykłe kawowe doznanie. Przepis znaleziony w gazetce "Prześlij przepis". Wprowadziłam kilka zmian, min. mniej masła do kremu oraz polewa. Ta z gazetki nie udała się, masło się rozwarstwiło i w rezultacie polewa wyszła jakaś gęsta i w ogóle nie chciała się dać rozsmarować. Można ją zastąpić zwykłą kakaową polewą. 

SKŁADNIKI

Ciasto jasne
1 i 1/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki ziemniaczanej
łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 szklanki oleju
7 białek
1 łyżeczka octu

Ciasto ciemne
2 jajka
7 żółtek
6 łyżek cukru
5 łyżek mąki pszennej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 szklanki oleju

Krem
1/2 l mleka
50 g mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
4 łyżki cukru
3-4 łyżki cappuccino
1 jajko
200 g masła

Polewa
100 g masła
3 łyżki kakao
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
1 łyżeczka mleka
3-4 łyżki cukru

Ponadto
5 łyżek likieru kawowego
150 ml naparu z kawy
1 opakowanie okrągłych biszkoptów
2 dowolne galaretki

Ciasto jasne - Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Zmniejszyć obroty miksera i powoli wlewać olej oraz ocet. Następnie dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać.
Ciasto ciemne - Żółtka z cukrem utrzeć na jasną masę. Zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać olej a następnie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao.
Ciasta wylewać na przemian, raz ciemne raz jasne, do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 40-50 minut w temperaturze 180°C, następnie wystudzić i przekroić na pół.
Krem - jajko i cukier zmiksować na puszystą masę, dodać 1/2 szklanki mleka oraz obie mąki. Pozostałe mleko zagotować a następnie dodać mieszankę i gotować do zgęstnienia, wystudzić. Budyń zmiksować z masłem i cappuccino na puszysty krem.
Likier kawowy wymieszać z naparem z kawy a następnie nasączyć nim biszkopty.
Obie galaretki rozpuścić w 750 ml wrzącej wody, pozostawić do lekkiego stężenia.
Wszystkie składniki na polewę umieścić w garnuszku i wstawić na ogień, mieszać cały czas do rozpuszczenia cukru, nie doprowadzając do zagotowania.
Dolny blat ciasta posmarować połową kremu następnie ułożyć nasączone biszkopty i zalać tężejącą galaretką. Schłodzić do całkowitego stężenia a następnie rozsmarować pozostały krem. Przykryć drugim blatem i polać polewą.

Smacznego :)

4 komentarze:

  1. Wygląda super, takiego jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Łał, wygląda imponująco. Te wszystkie kolory i warstwy robią wrażenie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Też robiłam to ciasto jest pyszne i fajnie sie prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń