Disco Fry Eggs to tradycyjna, bardzo popularna potrawa, którą można kupić na straganach z jedzeniem na ulicach Bombaju. Po zrobieniu jej w domu, myślę, że będę często smażyła jajka w taki właśnie sposób na śniadanie. Aromat jaki unosi się w kuchni jest zadziwiający, a to za sprawą Garam Masala, niezwykłej mieszanki przypraw bardzo powszechnej w Indiach. Nie dziwię się, że hindusi tak chętnie jedzą to szybkie, uliczne jedzenie, jednak ilości przypraw, a zwłaszcza chilli, jakich używają są zdecydowanie zbyt duże. W mojej wersji jest ich znacznie mniej. Poza tym potrawa swoim wyglądem może nie zachęca ale smakuje niesamowicie.
SKŁADNIKI
pół średniej cebuli, posiekanej
2 jajka
2 kromki chleb lub 2 małe bułki
przyprawy: chili w proszku, kurkuma i garam masala (ilości według uznania)
sól do smaku
olej do smażenia
Na rozgrzany olej wrzucić posiekaną cebulę i chwilkę smażyć. Wbić jajka i delikatnie rozmieszać, ale tylko tak aby rozprowadzić żółtko. Posypać solą, chilli, kurkumą oraz garam masala i od razu położyć na jajka chleb lub przepołowione bułki. Szybko ponownie posypać wszystkimi przyprawami oraz skropić odrobiną oleju a następnie ugnieść całość za pomocą np. ubijaka do ziemniaków. Smażyć tak przez 1-2 minutę, przekręcić na drugą stronę i znowu ugnieść. Przekręcić jeszcze dwa razy za każdym razem ugniatając. W rezultacie całość powinna być cienka jak naleśnik i chrupiąca.
Złożyć na pół i przeciąć na pół, najlepiej wzdłuż krawędzi pieczywa. Podawać od razu.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz