sobota, 8 listopada 2014
Zapiekane spaghetti z kurczakiem i szpinakiem
Uwielbiam zapiekanki makaronowe a tą wyjątkowo, bo oprócz makaronu jest w niej też mój ukochany szpinak. Nie dominuje on w potrawie ale dodaje smaczku a dodatek w postaci papryczki chilli nadaje całości subtelnej pikanterii. Przepis pochodzi z mojej ulubionej książki "Złota księga makaronów".
SKŁADNIKI
500 g makaronu spaghetti*
2 łyżki oliwy z oliwek
6 zmiażdżonych ząbków czosnku
1 pokrojona czerwona cebula
2 płaty piersi z kurczaka, grubo pokrojone
2 puszki całych pomidorów z sokiem
¼ łyżeczki soli
1 mała, suszona papryczka chilli, pokruszona
pół pęczka natki pietruszki
garść świeżych liści bazylii
4 ząbki czosnku
200 g startego sera żółtego**
200 g szpinaku (jeśli mrożony to całe liście)
Do dzbanka blendera włożyć pomidory, bazylię, sól, chilli, natkę pietruszki, czosnek i 120 g sera żółtego. Miksować z przerwami aby powstała masa z gródkami (nie zupełnie gładka).
W rondelku rozgrzać oliwę i wrzucić zmiażdżony czosnek oraz cebulę, smażyć 3-4 minuty, aż zmiękną. Dodać pokrojonego w kostkę kurczaka i smażyć kolejne 5-10 minut, aż się zrumieni. Teraz dodać wcześniej zrobiony sos pomidorowy i dusić przez 15 minut.
Makaron wrzucić do wrzącej, osolonej wody i gotować przez połowę czasu podanego na opakowaniu.
Ułożyć makaron w naczyniu żaroodpornym, na niego położyć równomiernie liście szpinaku a następnie polać sosem mięsno-pomidorowym. Delikatnie wymieszać łyżką aby makaron połączył się z sosem. Posypać pozostałym serem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C. Zapiekać 20-25 minut, aż wierzch się zrumieni. Podawać od razu.
*Zamiennie można użyć makaronu penne albo rurki.
**Ja używam sera zamojskiego natomiast oryginalnie w przepisie jest parmezan.
Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz